Home Annonsebilag / Betalt annonseartikkel Slik unngår du at kald luft trenger inn i byggets trekonstruksjon og isolasjon

Slik unngår du at kald luft trenger inn i byggets trekonstruksjon og isolasjon

by Forbrukermagasinet

Bruk av vindsperre handler i hovedsak om å unngå kald luft i å trenge inn i byggets trekonstruksjon og isolasjon, og på den måten forhindre at isolasjonseffekten reduseres.

Den skal også bidra til å holde fukt (regn) ute fra konstruksjonen i byggeperioden.

Vindsperrer har en fukt- og vindtettingsfunksjon, samt at de slipper ut fuktighet fra konstruksjonen. Vindsperre og riktig tilbehør er viktig for å ivareta byggets tetthet gjennom hele byggets levetid.

Hva er Sd-verdi – og hva bør du velge som vindsperre?

En diffusjonsåpen vindsperre er et produkt (duk, gips, asfaltflate mm.) som er vindtett og vannavstøtende (ikke vanntett) med en diffusjonsmotstand på mindre enn 0,5 m (sd-verdi).

Sd-verdien (ekvivalent luftlagstykkelse) er et mål på et materials vanndampdiffusjonsmotstand. Jo lavere Sd-tall, jo mindre motstand har produktet for å slippe gjennom vanndamp. En vindsperre for utvendig vegg må iht. Byggeforskriftene ha en lavere Sd-verdi enn 0,5 meter.

De mest vanlige produktene som tilfredsstiller en sd-verdi på mindre enn 0,5 er vindsperreduk, utvendig gipsplate og asfalt vindtettplater. En vindsperreduk har som regel en SD-verdi på mindre enn 0,1 m mens GU-X gipsplate har en Sd-verdi på 0,08 og asfalt vindtett 0,2 m. Lav dampmotstand gir best mulig utlufting av damp.

Det er allikevel viktig å huske at man ikke bare kan se på sd-verdi for å vurdere hvorvidt produktet er bra eller ikke. Det er også andre elementer som er svært viktige, blant annet:

  • Motstand mot slagregn
  • Rivstyrke
  • Slitestyrke
  • UV-stabilitet
  • Kondensopptak til mellomlagring av fukt

Har du god kontroll på dette, samt sd-verdien, er du derfor på god vei til en tørr vegg eller tak.