Leiebil? – Unngå prisfellene som kan koste deg dyrt

Skal du ha leiebil i ferien er det flere ting enn kun prisen du må sjekke! Unngå prisfellene som kan koste deg dyrt - Det er flere ting du bør vite før du henter ut bilen. Siden 2014 har antall klager på ekstra kostnader for uønskede forsikringer og at regninger i etterkant for skader på bilen økte med 40 prosent, viser statistikk fra ECC via Forbrukerrådet. Larsen har tidligere jobbet med bilbransjen og har selv også vært flittig leietager av bil. Her deler han erfaringer og tips, som kan spare deg for endel tusenlapper. "Fully covered" - Pris: ofte rundt 120 euro / 1200 NOK Ved uteieskranken blir man ofte sterkt anbefalt å tegne en ekstraforsikring fordi leiebilagenten sier du ikke har bra nok forsikring i bestillingen din. Noen ganger kan det være «full coverage» men som regel tilbys du en såkalt «waiver», som er en forsikring mot egenandel. Trenger du dette? Nei, dette trenger man normalt ikke. Mange vil nok kalle dette en felle. Mange har gode nok vilkår og egenandeler i sine helårs reiseforsikringer eller gjennom å betale for bilen med et kredittkort. Tips: Dersom du bestiller online tilbys det ofte i bestillingsøyeblikket at du kan tegne en god og rimelig tilleggsforsikring som egenandel-waiver. Da koster de underkant av 50 euro / 500 kroner. Er du medlem i en interesseorganisasjon, LO, NAF osv. har de ofte en kode som gir 10 - 20% rabatt. Pass derfor alltid på å få med deg disse rabattene. Hva bør være inkludert i en god leiebilforsikring? Ansvar, kasko og tyveri av bil bør alltid være med i forsikringen. En forsikring mot egenandel kan også være lurt dersom egenandelen er høy. Dersom du leier en dyr leiebil, bør du også vurdere å velge utvidet ansvars, kollisjons og tyveriforsikring, da egendandelene for slike biler kan være i 10.000 kroners klassen og mer. Du må sjekke vilkårene hos det selskapet du har valgt. Sørg for at du forstår hva som dekkes av forsikringen – og hva som ikke dekkes I enkelte land, som for eksempel USA, kan det også være smart å tegne utvidet ansvarsforsikring som i større grad forsikrer deg mot søksmål (i Europa er denne typen forsikring normalt inkludert i leien). Huskeregel: Lav pris på leiebilen = høy egenandel på forsikringen. Hver oppmerksom på at dersom det skulle oppstå skader på bilen, må du betale en egenandel. Egenandelen varierer fra selskap til selskap og er også avhengig av hvilken bil du leier. Det er ikke uvanlig at den utgjør 8.000 - 10.000 kroner. Dersom uhellet inntreffer, er ikke alltid billigst deal i utgangspunktet den billigste, husk derfor alltid å sjekke egenandelene. Dette bør du gjøre ved henting av bilen:

Første bud er å sjekke bilen nøye – aller helst sammen med dem som leier ut bilen. Da unngår man eventuelle uoverensstemmelser i etterkant.

Dersom du oppdager skader eller riper på bilen bør du ta bilde med mobiltelefonen . Da kan du dokumentere dette dersom det skulle oppstå diskusjoner om hvem som har forårsaket skaden ved levering.

Fri kilometer eller pris pr kjørte kilometer?

Det vil i de aller fleste tilfeller lønne seg å ha en avtale med fri kilometer. Valg av leverandør Husk at utleieselskap som gir bra service i Norge , ikke nødvendigvis er like gode på service i andre land. Gjør gjerne en sjekk av utleieselskapet + utleveringssted på Google for å lese andres erfaringer. Ved betaling: Gjør  man bestillingen komplett som mulig online, får du tid på å bestemme deg for om du skal ha tilleggsforsikringer og du får tid til å sjekke hva som inngår i reiseforsikring. Ofte får man fordeler ved å betale med Mastercard. Ring gjerne din bank og hør hva som inngår i reiseforsikringen ved betaling med Mastercard kort.

De som har forhåndsbetalt er litt vanskeligere å "pushe oppsalg på" ved henting av bil eller hvis agenten legger inn "misforståelser" med tillegg du ikke vil ha og deretter belaster kortet.

FORBRUKERRÅDETS 5 BESTE TIPS FOR LEIEBIL

1. Sjekk hva som inngår i prisen. Noen utleiere har lav grunnpris, men dyre tilvalg. Andre inkluderer det som andre tar betalt for. Tenk på at alder og antall førere kan påvirke prisen.

2. Les kontrakten nøye før du skriver under. Selv om du har bestilt på nettet er det først hos utleieren at du undertegner selve kontrakten. Ta deg tid til å lese igjennom kontrakten og spar på kopier av alle dokumentene du skriver under. Er det noe du ikke forstår – ikke skriv under!

3. Sjekk nøye vilkårene for forsikringen før du skriver under. Det gjelder selv når du bestiller på nettet. Vær forberedt på at leiebilfirmaet kommer til å forsøke og selge tilleggsforsikringer når du henter ut bilen. Noen kan være med i reiseforsikringen din.

4. Betal med kredittkort. De fleste bilutleiefirmaene krever det. Dessuten kan du få hjelp av kredittyter med tilbakebetaling om det skulle oppstå problemer mellom deg og bilutleieren.

5. Undersøk bilen når du henter og når du leverer. Kontroller bilen sammen med utleier før du kjører i vei med bilen. Se til å få alle skader notert, ta bilder og be om en kopi av kontrollrapporten. Når du leverer bilen så pass på at du får en kvittering på at den er levert uskadet tilbake.