Gikt / leddsmerter er en medisinsk tilstand preget av hovne og smertefulle ledd. Det påvirker barn så vel som voksne og er uavhengig av alder..

De vanligste symptomene i disse sykdommene er:

 • Stivhet i leddene
 • Muskelverk og smerte
 • Manglende evne til å bruke leddet
 • Utmattelse
 • Tap av fleksibilitet

Leddgikt og slitasjegikt er de to vanligste formene for leddsmerter, Slitasjegikt som er forårsaket på grunn av for lite beinbrusk forekommer oftest på de over femti år. Leddgikt utvikler seg på grunn av angrep fra eget immunsystem mot leddene.

Disse leddsmertene oppstår som et resultat av avsetning av urinsyrekrystaller i leddene som fører til betennelser. Septisk artritt oppstår på grunn av betennelse i leddene.

Vanligvis brukes steroider som skal hemme betennelser. Men, de kan gi alvorlige bivirkninger. De som ikke tåler bivirkninger av medikamenter leter ofte etter naturlige alternativer for å lindre gikt og leddsmerter. Her kan bruk av gurkemeie for gikt og leddsmerter være med å lindre symptomer som ømhet, hevelse og smerter i leddene.

Her er fordeler ved å bruke gurkemeie i forhold til ledd problemer:

a) Gurkemeie er en naturlig anti betennelsesdemper.

Betennelse er hovedsymptomet på gikt og leddsmerter. Slitasje i leddene antenner en betennelses kaskade som fører til produksjon av betennelsesfremmende substanser. Disse vil da føre til smerter, hevelser og stivhet.
Betennelsen sprer seg til leddvæsken som smører leddet og fører til leddstivhet. Gurkemeie og dens aktive ingrediens curcumin er naturlige anti-betennelses substanser.

 

Curcumin hemmer virkningen av betennelsesfremmende enzymer og proteiner og hemmer således leddbetennelse i leddet og i leddvæsken som smører leddet. Den hjelper også med til å hindre at betennelsen spres videre.


b) Gurkemeie har anti-leddgikt virkning

En klinisk studie som evaluerte sikkerheten og effekten av gurkemeie ekstrakt i slitasjegikt pasienter rapporterte at ekstraktet alene betydelig reduserte smerte og behovet for å ta andre medisiner som ble foreskrevet som behandling.

Curcuminoider er en gruppe forbindelser som finnes i gurkemeie som har en sterk antioksidant aktivitet og bidrar til den gylne gule fargen på krydderet. Curcumin er en av disse forbindelsene. Konsentrasjonen av disse ulike curcuminoidene sies å påvirke gurkemeiens anti-leddgikt egenskaper.

Gurkemeie er bevist å være bedre enn ingefær og Indometacin (betennelsesdempende legemiddel) når det gjelder betennelsesdempende effekt. Det betyr at gurkemeie kan forhindre angrep og hindre utviklingen av leddgikt..

 

c) Gurkemeie er en utmerket antioksidant

Oksidativt stress fører til nedbrytning av vev i leddene.
En klinisk studie ble utført der effekten av curcuminoider ble vurdert på antioksidantstatus av pasienter som led av slitasjegikt.

Studien varte i 6 uker og en økning i nivået av antioksidantenzymer ble observert. Forskerne konkluderte med at korttids tilskudd av curcuminoider lindrer oksidativt stress i slitasjegikt.

d) Gurkemeie har bein beskyttende egenskaper

Betennelse i ledd fører til nedbrytning av brusk i ledd og i slitasjegikt nedbryting av selve benvevet. Curcumin beskytter beincellene fra betennelser og hindrer fortykning av leddvæsken. Curcuminoider forsinke utviklingen av slitasjegikt og forhindrer tap av selve benvevet.

e) Gurkemeie er effektivt i forhold til auto immune lidelser.

Visse typer gikt oppstår som et resultat av unormale reaksjoner fra immunsystemet. Det kalles auto immune tilstander hvor immunsystemet angriper eget kroppsvev på samme måte som det ville angripe en organisme som skaper betennelse. Dette er tilfelle med leddgikt og lupus. Forskning viser at gurkemeie hemmer aktiviteten av disse antistoffene med inntil 70%.

I tillegg har gurkemeie andre fordeler som:

 

 • Forhindrer utvikling av leddgikt
 • Samhandler med genene i å lindre leddgikt
 • Bekjemper eksisterende betennelse i leddgikt
 • Hemmer veksten av virus, bakterier, sopp og parasitter
 • Handler synergistisk med antibiotika og forsterker effekten
 • Har hudbeskyttende egenskaper i forhold til psoriasis leddgikt og kan tas trygt med legemiddelet Ciklosporin som brukes for psoriasis.
 • Kan hjelpe så betennelser fra leddgikt ikke spres til andre organer som hjerte, lunger, blodårer, øyne etc.
 • Fungerer ofte bedre enn smertestillende legemidler for leddgikt
 • Kan redusere bivirkninger og komplikasjoner av legemidler for giktsykdommer
 • Blandet med matolje kan gurkemeie påføres hud lokalt og lindre smerter

Det sies at gurkemeie også virker bedre i kombinasjon med K2 og D3 som bedrer effekten ytterligere.

Ressurser:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2533857/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17075840

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3591524/


 

LEAVE A COMMENT