Anbefalte varmepumper 2021

Anbefalte varmepumper 2021

Nær halvparten av norske eneboliger og småhus har skaffet seg varmepumpe og man kan spare penger allerede fra første dagen varmepumpen er innstallert.

Det finnes forskjellige typer varmepumpe på markedet, men de alle fleste velger luft-til-luft- varmepumpe. Den passer i hus som vanligvis varmes opp av elektrisitet eller ved, og ifølge Varmepumpeforeningens beregninger, gir den minst to til tre ganger så mye varme som den strømmen den bruker.

– Det geniale med luft-til-luft-varmepumpe er at den omdanner energien som er i uteluften, til varme vi kan dra nytte av inne. Det er en ressurs som uansett bare er der.

Hvilken varmepumpe bør jeg kjøpe? Norsk Varmepumpeforening anbefaler å kjøpe en varmepumpe tilpasset nordiske klima, for mange av disse kan hente energi fra uteluft helt ned til 25 minusgrader. Effekten synker i takt med at gradestokken kryper nedover, men varmen varmepumpen skaper, vil ofte være tilstrekkelig som hoved-oppvarmingskilde store deler av året.

Dette henger også sammen med planløsning og hvor stort og godt isolert hus man har. Så kommer de store spørsmålet. Hvilken varmepumpe bør jeg velge? Hvilken varmepumpe er best i test osv… Svarene er ikke så enkle som man ville ønske seg. Man må nesten skille på  resultater fra “varmepumpe test” basert på kun pris og “varmepumpe test” basert på kombinasjon ytelse og pris. Forbrukermagasinets generelle anbefalinger er som følger: 1. Valg av modell Velg en varmepumpe fra kjente brand og som har varmepumper utviklet for norske vinterforhold. 2.Beliggenhet Det er ulike krav til varmepumpen avhengig av hvor du bor. Eksempelvis er det tøffere vinterkrav i Nord-Norge sammenlignet med Østfold. 3. Pris eller ytelse Dette henger litt sammen med punkt 2 (hvor i landet du bor), størrelse på bolig osv. Det er en fordel at en fagmann kan komme på befaring og komme med råd, basert på hvor du bor og størrelse på din bolig (kvadratmeter som skal varmes opp, vegger som sperrer for gjennomstrøm i huset? osv) P.S Verdt å ha med i betraktningen er også decibel (hvor stillegående er modellene). Bakgrunn for testen Det er lenge siden en kvalifisert test er gjort på varmepumper i den grad som Aftenposten gjennomførte. Det finnes andre tester som er nyere av dato, men de er ikke like "kvalifisert" som den fremgangsmåten som Aftenposten gjennomførte. Kilde: Aftenposten Forbrukermagasinet har derfor lagt mest vekt på den testen fra Aftenposten og også tatt med gjennomsnitt resultater fra andre tester som sekundær parameter i sammenligningen. Disse fem varmepumpene anbefales mest: 1. General, Vinterkongen - (Gir mest varme for pengene) 2. Panasonic, VE12/Heatcharge (Best på ytelse) 3. Daikin, Synergi (god på ytelse) 4. Samsung, Smart 09 (God varme for pengene) 5. Toshiba, Daiseikai 8 (God ytelse)