Home Bolig Å få seg tak over hodet – taktekking

Å få seg tak over hodet – taktekking

by Forbrukermagasinet

Tak er nok den viktigste fasaden på et hus. Det skal beskytte mot sol, regn, snø eller vær generelt. Det finnes mange muligheter til å tekke et tak. Opprinnelig brukte man det man hadde tilgjengelig i naturen som for eksempel bark, tre, torv eller skinn fra dyr. Å få seg tak over hodet har vært viktig til enhver tid, og har endret seg med tiden. I dag har man uendelig mange materialer og teknikker tilgjengelig. Ofte er det pris eller estetikk som kan være avgjørende for valg av tak.

Taktekking er et fag, i Norge er det egne fagbrev for taktekkere. De er spesialisert innen de forskjellige teknikkene og bruk av de forskjellige materialer innen taktekking, og å legge membran. Dette omfatter også jobb med våtrom, terrasser, tunneler og broer.

Takstein

Taksten av tegl hadde man allerede i gamle Hellas, og er nok den mest vanlige taktekkingen. Taksten kan være naturstein som skifer, tegl eller betong. Skifer er flat, mens tegl og betong kommer i krummet form, med enkel eller dobbel krum. Telg blir laget av forskjellige typer leire som brennes på høytemperatur. De kommer i brunlig terrakotta farge som varierer litt avhengig av hvilken leire man bruker. Teglstenen kan også glaseres. Taksten av betong blir laget med fargepigmenter, og kan leveres i et utall med fargevariasjoner.

Asfalttakbelegg og takfoiler

Asfaltbelegg er enkelt å legge, men ikke så bestandig som taksten. Den er lettere utsatt for skader, som punktering, løsner i skjøt/ kanter, sprekker eller krymp. Til gjengjeld er det enkelt å reparere eller lappe igjen de områdene som eventuelt er skadet. Når levetiden er utløpt, etter cirka 25 år, er det best å te,kke om taket fullstendig.

Takfoiler av PVC er et alternativ til asfaltbelegg, og har de samme utfordringene med henhold til skader som punktering og krymp. Ved krymp eller omfattende skade er det ofte nødvendig å gjennomføre en fullstendig omtekking av taket.

Treshingel

Treshingel er taktekking med treverk. Tretekking av tak kan ha vel så lang levetid som asfaltbelegg, men det forutsetter at det er trykkimpregnert først. Treshingel er lett å vedlikeholde. Det bør børstes rent for løv og smuss en til to ganger om året. Det kan også være nødvendig med overflatebehandling for å fjerne eller hindre vekst av sopp eller mose.

Tak av torv

Dette er en gammel og tradisjonsrik måte å tekke taket på. Men det er ikke en type tak som passer til enhver bolig. Denne stilen fordrer at den harmonerer med omgivelsene. Torvtak har veldig gode lydisolerende egenskaper og kan komme til nytte dersom man bor i områder med mye støy, for eksempel fra fly eller biltrafikk.

Ulempen med torvtak er at det kreves mye vedlikehold. Det er jo nærmest som å ha en plen på taket som må stelles og klippes. Det er viktig å fjerne mosedannelse for å unngå fukt, fjerne trær eller busker da røttene kan gjøre skade. Takrenner kan også fort tettes med avfall fra plantene.

Tips

Bruk en kyndig taktekker til å legge, kontrollere eller reparere taket. Det kan være en god investering. Det finnes dog materiale som man enklere kan legge selv. Sjekk at taksten ikke er skadet eller ligger løst. Husk at mose og algevekst kan føre til frostsprenging, og bør fjernes eller skrapes lett av takstenen. Kontroller gjerne under taket med fuktmåler for å forsikre deg om at det ikke er fukt. Det er ikke uten grunn at utrykket «få seg et tak over hodet» er synonymt med å finne seg en plass å bo, det er tross alt den viktigste fasaden til huset.

Annonse:
Nortekk er totalleverandør av tak. Vi har 40 års erfaring med å legge tak på nye bygg, bytte tak på eksisterende bygg, reparere skader på tak og montere solceller. Vil du gjøre jobben selv, finner du alt du trenger i taksenteret vårt på Skedsmokorset.